بین الملل تابناک: صد و نود و هفتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزیر امورخارجه استونی گفت، ممنوعیت ورود شهروندان روس به استونی از ۱۹ سپتامبر اجرایی خواهد شد.
به گزارش اسپوتنیک، اورماس رینسالو، وزیر امور خارجه لتونی گفت که سه کشور بالتیک به توافقی دست یافتند تا ورود روسها از روسیه و بلاروس را محدود کنند.
وی گفت: "اراده سیاسی استونی این است که از شب ۱۹ سپتامبر، ممنوعیت ورود به استونی برای اتباع روسی لازم الاجرا خواهد شد. این امر در مورد آن دسته از روسهایی اعمال می شود که ویزاهای صادر شده در استونی و همچنین ویزای صادر شده در سایر کشورهای اتحادیه اروپا را دارند.
وی به خبرنگاران گفت: لیتوانی، لتونی و لهستان نیز از همان لحظه ممنوعیتی را اعمال خواهند کرد.
«ویکتور اوربان» نخستوزیر مجارستان گفت هزاران تحریمی که غرب علیه روسیه اعمال کرده آنطور که در نظر گرفته شده بود کارساز نبوده و در عوض اروپا را به کشانده شدن در یک بحران شدید تهدید میکند.
او در سخنرانی پنجشنبه (هشتم سپتامبر) در بوداپست گفت: در حال حاضر بالغ بر ۱۱ هزار تحریم علیه روسیه اعمال شده اما تلاش برای تضعیف روسها موفق نبوده است. برعکس، تورم شدید و کمبود انرژی ناشی از تحریم میتواند اروپا را به زانو درآورد.
به گزارش خبرگزاری «اسپوتنیک»، نخستوزیر مجارستان در ادامه گفت مطمئن نیست تا چه زمانی بروکسل به این سیاست ادامه خواهد داد و هشدار داد اگر این بلوک تغییر رویه ندهد، وضعیت در اروپا فقط بدتر خواهد شد زیرا انرژی این منطقه تمام شده است. اوربان سپس اطمینان داد که کشورش دچار انواع کمبود انرژی که همسایگان مجارستان با آن درگیر هستند، نخواهد شد.
اوربان در ادامه برنامههای بیطرفی کربن بروکسل را مورد انتقاد قرار داد و تاکید کرد که «قارههای کمی از نظر امنیت انرژی در شرایطی به سختی اروپا هستند، اما فقط این قاره زندگی خود را تا این حد دشوار میکند».
وزارت دفاع بلاروس روز پنجشنبه اعلام کرد که رزمایشهایی را نزدیک مرز با لهستان، در شهر «مینسک» پایتخت آن و «ویتبسک» آغاز کرده است.
به نوشته روزنامه «دیلی میل» این رزمایش که قرار است تا ۱۴ سپتامبر (چهارشنبه ۲۳ شهریور) ادامه داشته باشد، و طی آن آزادسازی سرزمینی که به طور موقت توسط دشمن فرضی تصرف شده و بازپس گیری کنترل مناطق مرزی تمرین خواهد کرد.
رسانههای بلاروسی گزارش دادند که ۷۵۰۰ نظامی، ۲۶۰ خودروی زرهی و ۳۰ هواپیما و بالگرد در این رزمایش شرکت خواهند کرد.
این اقدام پس از آن صورت گرفت که «آلکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس حمایت خود را از حمله روسیه به اوکراین در ماه گذشته تایید کرد. حمایت لوکاشنکو از جنگ باعث انتقاد و تحریمهای بین المللی علیه مینسک شده است. بلاروس متحد نزدیک روسیه است و به مسکو اجازه داده از خاک خود برای اعزام هزاران نیرو به اوکراین استفاده کند.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا امروز (پنجشنبه) به اوکراین سفر کرد.
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در اینباره گزارش داد: «بلینکن در سفری از پیش اعلامنشده، به اوکراین سفر کرده و اکنون وارد کییف شده است».
طبق این گزارش، سفر غیرمنتظره بلینکن به کییف، با اعلام کمکهای نظامی جدید و هنگفت آمریکا به اوکراین برای جنگ با روسیه همزمان شده است.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا امروز (پنجشنبه) به اوکراین سفر کرد.
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در اینباره گزارش داد: «بلینکن در سفری از پیش اعلامنشده، به اوکراین سفر کرده و اکنون وارد کییف شده است».
طبق این گزارش، سفر غیرمنتظره بلینکن به کییف، با اعلام کمکهای نظامی جدید و هنگفت آمریکا به اوکراین برای جنگ با روسیه همزمان شده است.
هشدار لهستان درباره خطر بزرگ درگیری با روسیه
«مارسین اوسیپا» معاون وزیر دفاع لهستان چهارشنبه (هشتم سپتامبر) در مصاحبه با روزنامه این کشور گفت احتمال دارد در سه تا ۱۰ سال آینده لهستان خود را در درگیری نظامی با روسیه ببیند. وی افزود ورشو باید در زمان باقیمانده تا قبل از این جنگ مفروض تا جای ممکن تسلیحات به دست آورد.
این مقام لهستانی ضمن این ادعا که «خطر جدی جنگ با روسیه وجود دارد»، گفت زمان این جنگ احتمالی به این بستگی دارد که درگیری در اوکراین چطور پایان مییابد. به ادعای معاون وزیر دفاع لهستان، این مسئله در نهایت به این بستگی دارد که روسیه برای بازسازی ظرفیت نظامی خود به چند سال نیاز دارد. او از عوامل دیگر که میتواند خطر درگیری را افزایش یا کاهش دهد، نام نبرد.
به گزارش شبکه «راشا تودی»، اوسیپا این موضوع را هنگام توصیف واقعیت ژئوپولیتیکی که ظاهراً لهستان را مجبور به افزایش سریع پتانسیل دفاعی خود کرده، مطرح کرد. وی در حالی که از آنچه رسانههای لهستانی بودجه نظامی بیسابقه این کشور خواندهاند که با هزینههای اضافی «تعریف نشده» تکمیل میشود، دفاع میکرد، گفت: ما باید از این زمان برای تسلیح حداکثری ارتش لهستان استفاده کنیم.
به گزارش یک رسانه لهستانی، پیشنویس بودجه دولت لهستان برای سال آینده هزینههای بیسابقهای را برای نیروهای مسلح که بالغ بر ۲۰.۵۲ میلیارد دلار است، شامل میشود.
ادعای زلنسکی مبنی بر تسلط اوکراین بر نقاطی در خارکیف
علیرغم اخبار متعدد درباره پیشروی نیروهای روسیه در جریان عملیات نظامی ویژه در منطقه دونباس و کنترل بر شهرستانهای متعدد در شرق اوکراین، رژیم کییف اما مدعی پسگیری مناطقی در خارکیف است.
«ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین شامگاه چهارشنبه ادعا کرد که نیروهای مسلح این کشور توانستهاند در جریان عملیات ضدحمله خود، بر مناطق گستردهای در استان خارکیف مسلط شوند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، زلنسکی با انتشار پیامی ویدئویی گفت «اخبار خوبی» از منطقه خارکیف در شرق کییف دارد و نظامیان اوکراینی توانستند چند روستا و شهرک را از کنترل نیروهای روس خارج کنند.
وی همچنین از یگانهای توپخانهای ارتش اوکراین برای آنچه که «حملات موفق علیه نیروهای روسیه در جنوب اوکراین» ادعا کرد، قدردانی نمود.
همزمان، ژنرال «والری زالوژنی» فرمانده نیروهای مسلح اوکراین درباره تهدید ادعایی احتمال متوسلشدن روسیه به سلاح اتمی در اوکراین هشدار داد.
به نوشته رویترز، زالوژنی طی یادداشتی در خبرگزاری دولتی «اوکراینفُرم»، مدعی شد: «تهدید مستقیم نیروهای مسلح روسیه برای استفاده از تسلیحات اتمی تاکتیکی ذیل شرایطی خاص، واقعی است».
وی همچنین افزود: «غیرممکن است که بخواهیم احتمال ورود مستقیم کشورهای پیشرو جهان به درگیری اتمی محدود را بهصورت کامل نادیده بگیریم؛ مسئلهای که چشمانداز جنگ جهانی سوم را بهصورت آشکار در خود دارد».
درخواست روسیه برای نشست شورای امنیت درباره اوکراین
تداوم پمپاژ تسلیحات و تجهیزات نظامی کشورهای غربی به اوکراین برای شعلهورتر کردن جنگ با روسیه، مسکو را به درخواست برای نشست شورای امنیت واداشت.
«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل متحد بامداد پنجشنبه اعلام کرد که مسکو برای بررسی مسئله ارسال تسلیحات توسط آمریکا و اروپاییها به اوکراین، خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت شده است.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، نبنزیا با انتقاد از اتهامزنی آمریکا به روسیه درباره راهاندازی سیستم غربالگری در شرق اوکراین برای دستگیری اوکراینیهای حامی رژیم کییف، توضیح داد: «نشست امروز که به درخواست ایالات متحده و آلبانی برگزار شد، پتانسیل این را داشت که به نقطه عطف جدیدی در کارزار دروغپراکنی اوکراین و حامیان غربی آن علیه کشور ما تبدیل شود».